Renoveringsregler

Bostadsrättsinnehavaren (medlem) ansvarar för att följande regler följs. Se även föreningens stadgar och ordningsregler.

 

  1. Styrelsen måste alltid informeras i god tid inför en renovering.
  1. Innan väsentliga ändringar utförs (t.ex. ombyggnad, ändrad planlösning, ändringar som rör bärande konstruktioner eller som påverkar el, vatten, ventilation, värme och avlopp) måste styrelsens tillstånd inhämtas. Tillstånd ges i regel om erforderligt underlag för ändringen lämnas, om föreningens tekniska förvaltare inte har någon erinran och om ändringen avses att utföras fackmannamässigt. I vissa fall kan utlåtande från konstruktör krävas.
  1. Styrelsens tillstånd krävs även för montering av markiser på balkonger; detta för att kulören på markiserna ska likna varandra och harmonisera med fasadens färg – kontakta styrelsen för mer information.
  1. Styrelsens tillstånd krävs likaså för att få installera en annan säkerhetsdörr än den befintliga; detta eftersom samtliga lägenhetsdörrar ska likna varandra – kontakta styrelsen för mer information.
  1. Medlem ansvarar för att renoveringar utförs på ett fackmannamässigt sätt, med nödvändiga garantier och intyg avseende t.ex. el, vatten, ventilation, värme och avlopp.
  1. För att undvika vattenskador vid renovering i våtrum ska Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV), Säkervatten för installationer i våtrum samt råd och anvisningar för vattenskadesäkert byggande enligt Golvbranschens våtrumskontroll (GVK) följas (se www.bkr.se, www.sakervatten.se, och www.gvk.se).
  1. Ändringar som berör fastighetens system för el, vatten, ventilation, värme och avlopp får endast utföras av för uppgiften utbildad och godkänd person. Vid ansökan om en väsentlig ändring ska branschcertifikat för anlitade yrkespersoner bifogas.
  1. Befintlig ventilation får inte sättas igen eller ändras till annan typ av ventilation. Köksfläktar måste ha ett spjäll som fungerar med föreningens frånluftssystem. Vid ändring av ventilationssystem inom lägenheten ska boende delge styrelsen godkänt OVK-protokoll.
  1. Om radiator i badrum ska tas bort måste denna ersättas av eldriven golvvärme alternativt av handdukstork som antingen är kopplad till radiatorsystemet eller eldriven. Om radiatorn tas bort på ett sätt så att värmesystemet måste tappas på vatten är medlem skyldig att se till att övriga byggnaden luftas ordentligt.
  1. Ingrepp i elsystem som berör fastighetens stigarledning, elcentral eller det ordinarie nätet måste först dokumenteras på ritning och godkännas av styrelsen.
  1. Vid el- eller vattenavstängning ska avisering göras minst 5 dagar innan.
  1. Medlem ansvarar för bortforsling av byggavfall. Det får inte belamra gemensamma utrymmen, som trapphus, källargångar, vind och trädgård.
  1. Medlem ansvarar för att information om renoveringen sätts upp i entrén och för att erforderligt skydd sätts upp på golv/i trapphuset/hissen inför och under renoveringen. Renovering av företag får endast ske vardagar kl. 08:00–18:00. Mindre renoveringsåtgärder som medlem utför privat får även ske helgdagar kl. 11:00–18:00.