För medlemmar
Som medlem i Fodermarsken 1 äger du en andel av bostadsrättsföreningen – engagera dig gärna i styrelsen och föreningen.
A till Ö
Andrahandsuthyrning
Andrahandsuthyrning är tillåten, men styrelsen måste lämna sitt samtycke (se stadgar). Uthyrning godkänns vanligtvis under en viss period, för t.ex. provsamboende, studier eller arbete på annan ort. Styrelsen tar ut en avgift för uthyrningen.
Ansvarsfördelning
Styrelsen ansvarar för fastighetens yttre underhåll (fasader, yttertak, trädgårdsyta m.m.) samt för underhållet av de gemensamma lokalerna (trapphus, tvättstuga m.m.). Medlem ansvarar för det inre underhållet i dennes lägenhet (t.ex. byte av köksutrustning eller renovering av golv, väggar och tak).
Avfall och återvinning
På gatuplan ovanför entrétrappan finns kärl för hushållssopor. På Studentbacken finns en miljöstation för kartong, plast, metall, glas och batterier samt ett klädinsamlingskärl. I föreningens grovsoprum kan vissa grovsopor lämnas (se information i grovsoprummet). Närmaste återvinningsbruk för större eller farligt avfall finns vid Roslagstull.
Avgift
Månadsavgiften, inklusive bredbandsavgiften, betalas i förskott. Avierna skickas ut månadsvis av föreningens ekonomiska förvaltare, SBC. Avgiften kan betalas på följande sätt:
- Autogiro – anslut dig via din internetbank till föreningens namn.
- E-faktura – anslut dig till e-fakturaavtal med SBC.
- Manuell inbetalning.
Som medlem i föreningen har man även möjlighet att logga in med mobilt bank-ID på Mina Sidor hos SBC. Där kan alla hämta kopior på fakturor och se eventuella dokument som styrelsen lagt upp för medlemmarna.
Brandvarnare
Bostadsrättsinnehavaren är skyldig att tillse att lägenheten av säkerhetsskäl är utrustad med minst en brandvarnare. Vänligen kontrollera regelbundet att brandvarnaren fungerar; detta för att skydda dig själv och andra i byggnaden samt undvika eventuella problem med hemförsäkringen vid skada.
Eldstäder
För att undvika rökgaser i lägenheten och trapphuset rekommenderar vi att man införskaffar en eldrist till sin öppna spis. Det är ett galler som håller upp veden och ökar luftcirkulationen i spisen. En eldrist kan köpas hos välsorterade järnhandlare.
Förberedelser
- Öppna spjället i den öppna spisen.
- Öppna tilluftsventilerna i de andra rummen och ställ helst ett fönster på glänt i något annat rum för bättre drag.
- Stäng fönster och balkongdörren i vardagsrummet.
- Stäng badrumsdörren.
Ved
- Det är endast tillåtet att använda ved vid eldning. Veden ska vara torr, då fuktig ved orsakar tjära i rökkanalen. Det är inte tillåtet att använda tryckimpregnerat virke.
- Det är inte tillåtet att använda grillkol, briketter och tändvätska eller liknande.
- Lägg inte in för mycket ved åt gången, börja med lite ved för att få upp värmen i skorstenen.
- Använd max 3 kg ved i timmen och elda ej längre än 3-4 timmar.
- När elden slocknar är det lämpligt att lämna ett fönster lite på glänt i köket/sovrummet så att det kommer in frisk luft den vägen.
Askan
- Hantera askan säkert - tänk på att det kan finnas glöd i askan mer än 24h efter att elden har slocknat.
- Lägg askan i ett obrännbart kärl med tättslutande lock och placera på ett obrännbart underlag.
Energideklaration
Ta del av den senaste energideklarationen under fliken "Föreningsdokumentation".
Försäkring
Bostadsrättsinnehavaren är skyldig att ha en hemförsäkring med ett s.k. bostadsrättstillägg; detta för att försäkra sig emot eventuella skador som bostadsrättsinnehavaren ansvarar för.
Grillning
Grillning på balkong är förbjudet, men tillåtet på föreningens trädgård (grillar finns att låna i källarplan).
Markiser
Styrelsens tillstånd krävs för boende som önskar montera markiser på balkonger; detta för att kulören på markiserna ska likna varandra och harmonisera med fasadens färg – kontakta styrelsen för mer information.
Ordningsregler
Ta del av föreningens ordningsregler under fliken "Föreningsdokumentation".
Renovering
Ta del av föreningens regler gällande renovering och ombyggnad under fliken "Renoveringsregler". Se även föreningens stadgar.
Rökförbud
Rökförbud gäller i och på hela fastigheten.
Snöskottning och sandning
Snöskottning och sandning sköts av föreningen. Vi har en sandförvaring invid trädgården där vi hämtar sand. Vänligen respektera även varningsbockar och skyltar som sätts ut vid exempelvis takskottning.
Stadgar
Ta del av föreningens stadgar under fliken "Föreningsdokumentation".
Stämma
Regler kring stämmor återfinns i stadgarna. Stämman är det tillfälle där du som medlem kan påverka styrelsens arbete och föreningens utveckling. Årsstämman hålls på försommaren (senast sista juni). Inför stämman har alla boende möjlighet att lämna in motioner, dvs. förslag på förändringar och förbättringar. Motioner ska skickas till styrelsens e-post eller läggas i föreningens postlåda senast 30 dagar före årsmötet. Om det behövs eller råder speciella omständigheter, där styrelsen behöver medlemmars stöd i en fråga, kan en extra föreningsstämma genomföras.
Säkerhetsdörrar
Styrelsens tillstånd krävs för boende som önskar installera en annan säkerhetsdörr än den befintliga; detta eftersom samtliga lägenhetsdörrar ska likna varandra – kontakta styrelsen för mer information.
Tvättstugan
Tvättstugan bokas via bokningstavlan på entréplan. Tvättid som inte börjat användas inom 30 minuter är fri att disponeras av annan boende. Torkrum och torktumlare får utnyttjas 30 minuter in på efterföljande tvättid. För allas trevnad gäller följande regler när du lämnar tvättstugan vid tvättidens slut:
- Släng skräp och tomma förpackningar.
- Rengör filter i torktumlaren.
- Torka av all utrustning i tvättstugan.
- Torka ur tvättmedelsbehållarna i tvättmaskinen.
- Rensa i renstråg och brunn.
Årsredovisning
Ta del av den senaste årsredovisningen med revisionsberättelse under fliken "Föreningsdokumentation".
Foto: trappa mot föreningens trädgård.